Langlopende lening

Wat is een langlopende lening?
Een langlopende lening is een lening die u aan gaat voor een langere periode, bijvoorbeeld twintig of 30 jaar. Een langlopende lening wordt meestal afgesloten om kosten die voor de langere termijn gelden in te dekken. De hypothecaire lening is daarmee de bekendste en meest afgesloten langlopende lening. Een hypotheek is een lening waarbij het huis als onderpand dient. Ook voor een bedrijf kun u een langlopende lening afsluiten: een bedrijfslening. Bij een bedrijfslening kunnen ook andere dingen als ontroerend goed, bijvoorbeeld machines, als onderpand dienen. Voor een langlopende lening wordt er vaak een heel financieel plan gemaakt. De lening moet u nu kunnen betalen, maar ook in de toekomst.

Soorten langlopende leningen
Naast hypothecaire leningen en bedrijfsleningen, zijn meerdere soorten langlopende leningen, waar verschillende soorten rentepercentages bij horen. Zo is er een starterslening voor mensen die niet genoeg geld hebben om een huis te financieren. Ze kunnen dan kiezen voor deze aanvullende lening. Ook bestaat er een ambtenarenlening oftewel overheidslening, die speciaal geschikt is voor ambtenaren omdat deze meer zekerheid hebben wat hun baan betreft. Tot slot is er een achtergestelde lening. Dit is een speciale lening voor mensen die bij een faillissement betrokken zijn of in de schuldsanering zitten. De kredietverstrekker komt dan als laatste aan de beurt als schuldeiser. Dit brengt wel grote risico`s met zich mee.

Langlopende leningen vergelijken
Welke langlopende lening is nu het meest geschikt voor mij? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Heeft u een bedrijf of gaat u uw eerste huis kopen? Hebt u kinderen of niet? Wat is uw loon? Hoe zal uw financiële situatie in de toekomst gaan zijn? Afhankelijk van deze zaken kunt u een langlopende lening kiezen met meer of minder risico voor in de toekomst, met meer of minder rente en kiezen voor een hypotheek met wel of geen aflossing of kiezen voor een bedrijfslening. Wanneer u een langlopende lening hebt uitgekozen moet u nog aanbieders gaan vergelijken die de meest gunstige rentes en voorwaarden hebben om zo tot een langlopende lening te komen die bij u past. Informeer u goed, u hangt er immers nog een lange tijd aan vast! Vraag bijvoorbeeld advies aan bij enkele lening verstrekkers die u elders op deze website vind. Om een goed beeld te kunnen krijgen bij zo`n belangrijke beslissing is het verstandig bij meerdere kredietverstrekkers informatie op te vragen en een gesprek aan te gaan.